28.01.2022

Presek 2021: Vinogradarstvo i vinarstvo - Uprkos proizvodno teškoj godini, uspeh za uspehom

Vest napisao/la

Tomislav Ivanović




Čak ni najstariji vinari se ne sećaju ovakve godine u vinogradima. Možda je upravo to pokazatelj da se globalna klima menja, pa su ove godine vinari naročito pažljivo pratili razvoj vinove loze.
_____________


Vegetacija je počela neočekivano kasno. Godina je krenula sa hladnim vremenom, posle su usledile kiše pa je vinova loza kasnila sa razvojem. No, u drugoj polovini godine se situacija kompletno menja pa sledi dug period sunčanog vremena bez padavina što je pomoglo da vinova loza nadoknadi kašnjenje u vegetacionom ciklusu. U vreme berbe, bilo je svima jasno da će ova godina u vinogradu doneti kvalitetno grožđe ali smanjen prinos.

Slična situacija je zabeležena i u ostatku vinskog sveta. Međunarodna organizacija za vinarstvo i vinogradarstvo (OIV) najavila je ove godine da će količina proizvedenog vina u svetu ove godine biti 7% manja od dvadesetogodišnjeg proseka. Prolećni mrazevi, kiša i grad su u Francuskoj doveli do smanjenja proizvodnje vina od 27% u poređenju sa 2020. godinom, a slična situacija je i u ostatku Evrope.

Usled produženog efekta korona epidemije i neizvesnosti po pitanju rada ugostiteljskih objekata i oporavka turizma, vinari su i ove godine strahovali za prodaju vina, no ispostavilo se da potrošači uprkos pandemiji ne žele da se odreknu dobrih vina.



Tomislav Ivanović, urednik portala Vinopedia.rs

U Srbiji se i ove godine nastavlja trend pojavljivanja novih malih vinarija. Vinarije sa Fruške gore su po prvi put organizovale regionalno ocenjivanje Top 50 Fruška Gora kako bi potrošačima ukazale na vina koja svojim kvalitetom i autentičnošću najbolje prikazuju fruškogorski teroar. Naučna zajednica je identifikovala putem DNK analiza roditelje našim najznačajnijim autohtonim sortama prokupcu i grašcu, pa smo saznali da je jedan od roditelja prokupca sorta po imenu modra batovka, a grašcu je roditelj italijanska sorta orsolina.

U Sremskim Karlovcima je otkriće Volnijevog herbarijuma i uzoraka vinove loze sa Fruške gore sa početka 19. veka unelo nadu da ćemo DNK analizom i naučnim radom osvetliti deo naše vinske prošlosti i saznati kakva vina su pili naši prethodnici. Dan prokupca 14. oktobra nastavlja da se širi tako da je ove godine obeležen u Beogradu, Aleksandrovcu, Kragujevcu i Prokuplju, kao i u više od 300 lokala (kafei, restorani, vinoteke, vinski barovi) širom Srbije. Srbijom definitivno vlada trend vina od autohtonih sorti vinove loze. Nakon pauze uzrokovane globalnom korona pandemijom, i izvoz vina se polako vraća u svoje redovno stanje.

Srpski vinari su entuzijastično izvestili o vinima iz Srbije koja su stigla do SAD, Švedske, Finske i drugih zemalja ove godine. Čini se da pratimo napredak u lokalnom vinarstvu u svakom pogledu. Ambicije vinara i vinogradara jedino nije uspela da isprati država jer je ambiciozan program subvencija trenutno - u fazi kašnjenja.